VV – Volčiči in volkuljice

Volčiči in volkuljice – VV – so druga najmlajša skavtska starostna skupina. V to skupino spadajo otroci od 3. – 5. razreda osnovne šole. Je skupina, kjer otroci prek igre spoznavajo osnove skavtskega življenje, hkrati pa s pomočjo volčjih zakonov in volčje obljube razvijajo čut in odgovornost do  sočloveka, narave in svoje okolice. Rdeča nit srečanj je Knjiga o džungli (J. R. Kipling). To je zgodba, ki govori o odraščanju dečka Mavglija, ki se je pred hudobnim tigrom Širkanom v volčji brlog, kjer so ga prijazno sprejeli Oče volk, Mama Rakša in njuno krdelo. Mavgli je skupaj z volčiči iz krdela rasel in postal pogumen ter spreten mladenič.

Volčiči in volkuljice sestavljajo krdelo. Sestavljajo ga tako dečki kot tudi deklice. Krdelo se glede na program po potrebi lahko razdeli na manjše skupine, ki se imenujejo gruče.

Volčiči in volkuljice se srečujejo na srečanjih enkrat tedensko. Pozimi gredo na zimovanje, poleti pa na poletni tabor, ki je navadno še posebej domišljijsko obarvan. Tu se namreč krdelo skupaj s svojimi voditelji lahko prelevi npr. v gusarje, smrkce, indijance…

Krdelo ima tudi svojo obljubo, dva zakona, svoje geslo in pozdrav ter svojo molitev. Ko so volčiči dovolj stari, napredujejo v naslednjo starostno skupino – k izvidnikom in vodnicam.

 

MOLITEV VV:

Gospod, naj te srečam
v vsakem jutru in večeru,
vetru in soncu,
sredi trat in studencev,
gozdov in planin.
Naj te ljubim v vsakem človeku
in ti ostanem zvest v svojih dolžnostih.
Amen.

ZAKONA VV:

1. Volčič misli na drugega kakor na samega sebe.
2. Volčič živi v krdelu, v veselju in poštenosti.

OBLJUBA VV:

Obljubljam, da bom z Božjo pomočjo naredil-a kar najbolje morem za svoje poboljšanje, da bom pomagal-a drugim in izpolnjeval-a zakona krdela.

MOJSTRSKE BESEDE:

AKELA: Dober lov vsem, ki spoštujejo postavo džungle.

BALU: Velika je džungla in majhen mladič.

BAGIRA: Šape, ki ne delajo šuma, oči, ki vidijo v temi, ušesa, ki slišijo vetrove v njihovih brlogih, in ostri beli zobje.

KAJA: Pogumno srce in vljuden jezik – utirata pot skozi džunglo.

LOVSKA LJUDSTVA: Ene sva krvi, jaz in ti.

DŽUNGELSKI PREBIVALCI:

AKELA
Dober lov! Sem Akela, siva volkulja in vodja Sionijskega krdela. Sem modra, izkušena in pogumna, saj se že dalj časa potepam po džungli. Kot vodja Sionijskega krdela skrbim tudi za džungelsko postavo in da vsi živijo po njej. Svoje krdelo zbiram na skali posveta in skupaj z vami lovim sambarje ter tekam po džungli.

BAGIRA
Dober lov! Sem Bagira, črni panter znan po svoji moči in iznajdljivosti. Sem najboljši lovec v džungli, zato tako kot Mavglija tudi vas učim loviti različne plene. Sem tudi dobra prijateljica, zato bom ob primeru vašega neuspešnega lova, svoj plen delila tudi z vami. V primeru težav se name lahko vedno zanesete!

KAČA KAJA
Dober lov! Sem kača Kaja, natančneje piton. Sem najlepša, najdaljša in najmodrejša kača v vsej širni džungli po kateri se plazim s svojim repom dolgim 9 metrov. Moja dolžina je kriva, da sem vedno lačna, zato sem pri lovu na bandrloge že zelo spretna. Ko se Mavgli znajde v težavah me lahko vedno prosi za pomoč. Če se boste izkazali za vljudne in pogumne, to velja tudi za vas. Če pa boste preveč nagajali, vas bom objela s svojim trdnim objemov iz katerega še nihče ni pobegnil.

BALU
Dober lov! Moje ime je Balu, modri medved, ki uči volčiče o džungelski postavi. Poznam jo najbolje od vseh, saj v njej prebivam že najdlje časa. Kadar Mavgli potrebuje nasvet ali kadar hoče kaj ušpičiti sem vedno tam, da ga obvarujem pred slabimi odločitvami. Znan sem po bunkah, ki jih delim kadar me kdo razjezi.

MAVGLI
Dober lov! Gotovo že vsi veste, da sem Mavgli, človeški mladič, ki je tako kot vi prišel v džunglo iz človeške vasi. Zame skrbita mama Rakša in ata Volk, ki me vedno varujeta, ampak kljub temu uspem kakšno ušpičiti. Takrat me v red spravijo ostali stari volkovi ali pa Balujeva bunka.

MAMA RAKŠA in ATA VOLK
Mama Rakša in ata Volk sta volka, ki sta sprejela Mavglija v svoj brlog. Za njega skrbita in ga varujeta tako kot bi bil njun mladič. Oba sta zelo prijazna in skrbna.

SIVI BRAT
Sivi brat je sin ata Volka in mame Rakše. Čeprav ima še kar nekaj bratcev in sestric, se izmed njih prav on najbolje razume z Mavglijem. Mavgliju povsod sledi in mu pomaga.

ŠIRKAN – Širkan je tiger, ki ni preveč prijazen. Mavglija si želi zase in nasprotuje temu, da bi ga volkovi sprejeli v krdelo.

BANDERLOG – Banderlog je opičje ljudstvo. To so opice, ki nimajo postave in se ne držijo džungelskih pravil. Velikokrat nagajajo drugim prebivalcem džungle, zato se jim ostali izogibajo.

Poleg teh džungleskih prebivalcev pa se po džungli potepajo tudi:
-Čil
-Ježek Iki
-Mang
-Želva U
-…,

 

Če se nam želiš pridružiti izpolni prijavo.