TABOR JAZONOVE ČETE 2021 – KAMNO

Vojna vihra že dve leti vihra ob reki Soči, cesar Karel I. pa potrebuje okrepitve v vrstah cesarske vojske. Mobilizacija v 2. gorski strelski polk je na Vrhniki potekala 10. julija. Zbrala se je pogumna Jazonova četa in se razdelila v različne vode po funkcijah: jurišni, artilerijski, ostrostrelski, oskrbniški, žičniški in bolničarski vodi so se odpravili v Posočje in se utaborili ob reki Soči v vasi Kamno.

Po utrditvi položaja pod krasno kuliso s Krnom in Batognico v ozadju, so v ponedeljek poveljstvo prevzeli vodniki vodov. Torek je bil namenjen ogledu Kobariškega muzeja, italijanske kostnice in okolice Kobarida. Večerno stražo in jutranjo budnico je naznanila trobenta. Spremljale so nas kateheze, sveta maša in spoved. Bogu smo vsak večer vodniki in voditelji peli večernice. V sredo in četrtek so sledili izhodi, s katerimi smo preverili, če se sovražnik pripravlja na morebitno novo ofenzivo. Dobro fizično pripravljenost in disciplino smo urili s telovadbo. Naučili smo se tudi skavtskega korakanja po vzoru iz BiPi-jeve knjige Skavt. Za petkovo muhasto vreme nam ni bilo prav nič mar med spustom z rafti po reki Soči. Nepozabno! Sobotni pohod do slapa Brinta je bil idiličen, pa tudi zahteven. Popoldne je bilo namenjeno pripravi na obljube in skavtskim igram.

Nedelja je bila dan za sveto mašo s skavtskimi obljubami, ki smo jih po letu premora uspešno izpeljali. Zvečer smo s pojedino proslavili nove skavte v naši četi in stegu.

Ponedeljek je bil po napornem tednu kot nalašč za lahkotnejše dejavnosti, čeprav smo popoldne izpeljali tekmovanje v vojaških veščinah. Zvečer so se od nas poslovili naši odhodniki. Želimo jim srečno pot v klanu in na dolgi skavtski poti! Zadnjo noč smo preživeli v bivakih, naslednji dan pa podrli tabor, jambor in se odpravili nazaj na Vrhniko.

Kljub različnim preizkušnjam, ki so bolj ali manj značilne za skavtsko življenje, smo iz njih izšli močnejši in iznajdljivejši, bogatejši za nove izkušnje in z novimi znanji. Božji blagoslov nas je spremljal in varoval.

Bodite pripravljeni!