IV – Izvidniki in vodnice

Veja izvidnikov in vodnic (veja IV) temelji na delu v manjših skupinah – vodih in na medsebojnem učenju različnih veščin življenja v naravi – orientacije, priprave hrane, postavljanja zgradb iz lesa in vrvi, ognja… Vsi izvidniki in vodnice ter voditelji skupaj sestavljajo četo. Veja IV (izvidnikov in vodnic) deluje na principu dveh vrst srečanj, ki se izmenjujejo – srečanja čete in srečanja vodov. Srečanja čete se izvajajo skupaj, v prisotnosti voditelja, srečanja vodov pa so samostojna druženja, ki jih vodi vodnik/vodnica voda.

Vrhniška Jazonova četa ima 4 vode: dva dekliška in dva fantovska voda. Poimenovani so po živalih: Srake, Žabe, Netopirji in Polhi.
Starost izvidnikov in vodnic je od 11 do 16 let.

KAJ O SEBI POREČEJO ŽABE, SRAKE, POLHI IN NETOPIRJI?:)

ŽABE: “Naš vod je letos doživel res veliko spremembo, ker nas je po novem v vodu 9. Žabe smo bile zmeraj tiste »ta družabne« in »ta sproščene«, vendar imamo seveda tudi red (večkrat smo posegle po nagradi za naj vod). Vseh srečanj se poskušamo udeležiti v kar največjem številu, saj na srečanjih vedno zelo uživamo.”

SRAKE: “Srake smo eden od štirih vodov v četi stega Vrhnika1. Trenutno vod šteje deset članic, od teh imamo letos tri novinke. Vsaka v vodu opravlja svojo funkcijo, ki pa so: gospodar, vodnik, kuhar, podvodnik, zapisnikar, zastavonoša, bolničar, duhovnež in še dve novi letos: športnik in zabavnež.
Srake smo delavne in prijazne saj smo v vodu vse dobre prijateljice. Smo tudi zelo povezane in znamo poskrbeti za dobro vzdušje v vodu. Na vodovih srečanjih se vedno kaj novega naučimo, obenem pa se še odlično zabavamo. Vse srake obožujemo igro in petje skavtskih pesmi, poznane pa smo tudi po tem, da imamo najboljše vodove izhode, ki jih zelo pohvalijo naši voditelji.”

POLHI: “Vod polhov sestavlja sedem članov. Odlikujemo se predvsem po tem, da smo najmočnejši vod. Letos smo se kot vod odločil, da se bomo vsi člani naučili vrisovanja na zemljevide in podrobno izboljšali svoje znanje orientacije. Naš klic se glasi »želodko sup’rca«, ker imajo polhi zelo radi želode. Na vodovih srečanjih se najprej resno lotimo teme, potem pa se še malo pogovarjamo in s tem bolje spoznavamo drug drugega.”

NETOPIRJI:  “Smo eden izmed dveh moških vodov v naši četi. Znani smo po tem, da smo zelo zabaven, delaven in športen vod. Na vodovih srečanjih se imamo zelo dobro, saj po obdelani temi vedno tudi kaj prigriznemo. Večkrat odidemo tudi v gozd kjer lahko z lastnikovim dovoljenjem kurimo in si pečemo (največkrat čevapčiče ki jih potem damo v kajzerice ter pojemo). Imamo tudi svojo igro pri kateri vodnik brcne ali vrže žogo za katero se potem vsi ostali grebejo. Kdor prvi prinese žogo zmaga in mu ni treba narediti treh sklec, ki jih naredijo poraženci. Igre se konča ko je konec vodovega srečanja oz. ko vsi onemogli ležijo na tleh. Imamo tudi ognjeno zastavico ki pomeni da smo najboljši vod, najvod. To smo mi, najvod: NETOPIRJI.”

Zadolžitve članov voda v Jazonovi četi: funkcije voda

VODI 2017_18

MOLITEV IZVIDNIKOV IN VODNIC:
Gospod Jezus daj, da bo moja vest prema kot visoka smreka, ki se dviga proti nebu;
da bo moja velikodušnost kot studenec, ki vedno daje in se nikdar ne izčrpa;
da bo moja duša kristalno čista kot potoki, ki jih rode brezmadežni snegovi;
da bo moja volja kot granit, ki se nikdar ne okrši,
da bo imela moja mladost po vseh gorskih stezah tebe za prijatelja svoje neprestane poti navzgor,
da bo križ ob poti kakor srečanje s prijateljem.
In tako bodi vedno. Amen.

MOLITEV VODNIKOV IN VODNIC:
Če mi bo breme pretežko, bom mislil na druge.
Če bom oslabel, bodo oni odnehali.
Če bom sedel, bodo, oni legli.
Če bom dvomil, bodo oni obupali.
Če bom kritiziral, bodo oni rušili.
Če bom korakal na čelu, me bodo prehiteli.
Če bom žrtvoval roko, bodo oni dali kožo.
In če bom molil, bodo oni postali svetniki!

SKAVTSKI ZAKONI:

  1. Skavt (skavtinja) si šteje v čast, da si pridobi zaupanje.
  2. Skavt (skavtinja) je zvest (zvesta) Bogu in domovini.
  3. Skavt (skavtinja) pomaga bližnjemu in naredi vsak dan vsaj eno dobro delo.
  4. Skavt (skavtinja) je prijatelj (prijateljica) vsakomur in vsem skavtinjam in skavtom brat (skavtom in skavtinjam sestra).
  5. Skavt (skavtinja) je plemenit (plemenita).
  6. Skavt (skavtinja) spoštuje naravo in vidi v njej božje delo.
  7. Skavt (skavtinja) uboga svoje starše in predstojnike ter vestno opravlja svoje dolžnosti.
  8. Skavt (skavtinja) si v težavah žvižga in poje.
  9. Skavt (skavtinja) je delaven in varčen (delavna in varčna).
  10. Skavt (skavtinja) je čist (čista) v mislih, besedah in dejanjih.

SKAVTSKA OBLJUBA:
Pri svoji časti obljubljam,
da si bom z božjo pomočjo prizadeval/a
služiti Bogu in domovini,
pomagati svojemu bližnjemu in
izpolnjevati skavtske zakone.

 

Če se nam želiš pridružiti izpolni prijavo. Lahko pa nam pišeš tudi na: voce.vrhnika1@gmail.com.